İddet Süresi (Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi)

İddet süresi, kadının eşinden boşanması halinde veya eşinin ölümü nedeniyle Türk Medeni Kanun Hükümleri gereğince yeniden evlenebilmesi için geçmesi gereken üç yüz günlük süredir. İddet süresi boşanma veya kocanın ölümü sonrasında doğacak çocuğun babasının belirlenmesinde kolaylık sağlamaktadır.  Boşandıktan sonra yeniden evlenmek isteyen kadın 300 gün beklemeli veya beklemek istemiyorsa iddet süresinin kaldırılması davası açmalıdır.

Bu yazımızda iddet süresine ilişkin genel bilgiler verilecektir. Hukuki uyuşmazlık yaşamanız halinde hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

İddet Süresi Nedir?

İddet süresi, Türk Medeni Kanunu’nun 132. Maddesinde düzenlenmiştir. Kanunen kadının yeniden evlenebilmesi için 300 gün olarak belirlenen bu süreyi beklemesi gerekmektedir. İddet süresine boşanmadan sonra yeniden evlenme süresi de denilmektedir. İddet süresi ile kadının boşandıktan sonra eski eşinden hamile olma olasılığına göre çocuğun soybağının belirlenmesinin kolaylaşması amaçlanmıştır. Bu nedenle belirlenen 300 günlük süre azami hamilelik süresidir.

İddet Süresi Ne Zaman Başlar?

İddet süresi boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar. Hukukumuzda yalnızca kadın için belirlenen iddet süresi boşanma davasının istinaf ve temyiz aşamaları geçtikten sonra kesinleşmesi ile başlamaktadır. Boşanan kadın iddet süresini doldurmadan yeni bir evlilik yapamamaktadır. Boşanma davasının anlaşmalı veya çekişmeli şekilde olması iddet süresinde bir değişiklik yaratmaz.

Vefat eden eş varsa iddet süresi eşin vefat tarihinden itibaren başlamaktadır.

Tavsiye Yazı: Tedbir Nafakası

İddet Süresinin Kaldırılması Davası

İddet süresi dava yolu ile kaldırılabilir. 300 günlük süreyi beklemeden evlenmek isteyen kadın iddet süresinin kaldırılması davası açmalıdır. Dava açan kadın önceki evlilik nedeniyle hamile olmadığının doktor raporu ile ispatlandığı takdirde yeniden evlenmek için süre mahkeme kararıyla kaldırılacaktır. Kadının hamile olmadığına ilişkin rapor mahkeme tarafından sevk edildiği doktordan alınmış olmalıdır.

İddet süresinin kaldırılması davasında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi bu davaya bakar. İddet süresinin kaldırılması davasında kadının yaşadığı yerdeki mahkeme yer bakımından yetkilidir.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma kararı kesinleşen ve yeniden evlenmek için 300 günlük süreyi beklemek istemeyen kadının açacağı iddet süresinin kaldırılması davası hasımsız yani tek taraflı bir davadır. Bu tip işlemler genellikle 2-3 hafta civarında sürmektedir. Süre davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğuna göre uzayıp kısalabilir. Dava sürecinin sorunsuz ve hızlı sonuçlanması için bir avukat yardımından faydalanmanız sizin için yarar sağlayacaktır.

İddet Süresinin Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?

İddet süresinin kaldırılması davası, dava için hazırlanan dilekçenin adliyede bulunan tevzi bürosuna verilmesiyle açılmaktadır. Dilekçede bulunması gereken zorunlu unsurlar yer almalıdır. Resmi bir sağlık kuruluşu tarafından hamile olmadığına dair bir rapor alınmış olması dava sürecini hızlandırabilir. Eşin vefatı nedeniyle açılan davada ölüm belgesi, boşanma nedeniyle açılacak davada boşanma kararı ile kesinleşme şerhi dava dilekçesine delil olarak eklenmelidir.

Boşanmış veya Dul Kalan Kadın Ne Zaman Evlenebilir?

Boşanmış kadın boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün sonra evlenebilmektedir. 300 günlük sürenin içerisinde bir doğum gerçekleştiği takdirde kadının iddet süresini bekleme zorunluluğu kalmamaktadır. Kadın boşandığı eşi ile tekrar evlenmek isterse iddet süresi istisnai olarak uygulanmaz. 300 günlük süreyi beklemek istemeyen kadın iddet süresinin kaldırılması davasını açarak mahkemeye başvurmalıdır.

Eşinin vefatı nedeniyle dul kalan kadın için iddet süresi eşinin ölüm tarihinden itibaren 300 gün olarak belirlenmiştir. Yukarıda açıkladığımız bilgiler vefat nedeniyle belirlenen iddet süresi için de geçerlidir. Daha detaylı bilgi için avukata sorabilirsiniz.

İddet Süresinin Kanuni Dayanağı Nedir?

İddet Süresi Türk Medeni Kanunu 132. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Buna göre;  “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”