Kısmı af nedir, ülkemizde cezaevindeki hükümlüler ve yakınlarının en çok haber beklediği konulardan biri olan kısmı af konusu 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyip cezası kesinleşmeyenler için cezalarını denetimli serbestlik tedbiri ile çekmelerini sağlayacak düzenlemeleri içermektedir. Cezaevinde belli cezalar nedeniyle mahkum olan kişiler, kısmı af diye nitelendirilen infaz düzenlemesi hayata geçtiği takdirde erken tahliye olma imkanına erişebilme umuduyla haber beklemektedir. Özellikle covid dönemindeki lehe infaz düzenlemesinden yararlanamayan ve mağdur olan hükümlüler için yeni yargı paketine eklenecek maddeler ile “kısmi af” uygulanması söz konusu olabilecektir. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve TBMM çalışmalarını sürdürmektedir. Kısmi af infaz düzenlemesi hakkında merak edilen detaylar için yazımızı okumaya devam edin.
İçindekiler
Kısmi Af Nedir ve Hangi Suçlar İçin Geçerlidir?
Kısmı af nedir? ve hangi suçlar için geçerli. Adalet Bakanlığı ve TBMM tarafından yapılan çalışmada hükümlüler için yeni infaz düzenlemeleri bulunmaktadır. Ulusal basın ve birçok haber sitesinde kısmi af olarak duyurulan bu gelişme aslında cezaevlerinin fiziki olarak kalabalık ve yetersizliğinden dolayı bir an önce hayata geçirilmek istenmektedir. Özellikle 31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenmiş olan suçlar için geçerli olacak bu düzenleme ile beş yıldan az süre cezası kalan hükümlüler kalan cezalarını denetimli serbestlik tedbiri ile dışarıda infaz etme imkanı kazanacaklardır. Kısmı af içeren infaz düzenlemesinin covid döneminde yaşanan eşitsizlik ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yargı paketine eklenmesi için çalışmalar sürmektedir.
Kısmı af düzenlemesi hafif nitelikse sayılabilecek, bireysel olarak suçlardan mahkum olan kişileri kapsamaktadır. Bu düzenlemeden belli şartları taşıyan ve iyi halli şekilde cezası infaz edilmeye devam eden kişiler faydalanacaktır. Kısmi af düzenlemesi kapsamı dışında kalan suçlar; terör suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu ticareti suçu, kasten öldürme suçu, devletin güvenliğine karşı suçlar, kadına ve çocuğa karşı işlenen suçlar, birden fazla kişi ile işlenen örgüt suçları, mükerrer suçlar şeklinde sayılabilir. 10. Yargı Paketi düzenlemesine ait taslak ortaya çıktığında nelerin bu kapsama alındığı net şekilde belirlenecektir.
Tavsiye Yazı: Bursa Ceza Avukatı
Kısmi Af Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?
Kısmi af düzenlemesini içerecek olan 10. Yargı Paketi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. 2025 yılında çıkması planlanan infaz düzenlemesi için gelişmeleri biz de hükümlü müvekkillerimizin cezaevinden tahliyesi için yakından takip etmekteyiz. TBMM tarafından hazırlanmakta olan teklifin detaylarının yakında kamuoyu ile paylaşılması beklenmektedir. Yargı sistemindeki sorunlara müdahale edilirken aynı zamanda ülkemizdeki cezaevi kapasitelerinin neredeyse tamamen dolu olması nedeniyle mahkumların yararlanacağı denetimli serbestlik sürelerinin uzatılması ve bazı suçlar için ceza indirimi yapılması meclis gündemine alınmıştır. İlerleyen dönemde cezanın hapiste çektirilmesi yerine ev hapsi ile infaz edilmesi de kulislerde tartışma konusu olmuştur. Yargı reformu olarak nitelendirilebilecek bu çalışmalar şartları sağlayan hükümlüler açısından cezaevinden erken tahliye imkanı sağlayabilir.
TBMM 1 Temmuz’da 3 ay süre ile tatile girecektir. Meclis tatil tarihine kadar gündemindeki konular hakkında toplantı ve çalışma yapmaya devam etmektedir. Meclis ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanı tarafından toplantıya çağrılabilir. Ayrıca Meclis Başkanı da doğrudan veya üyelerin beşte birinin yazılı talebi üzerine, TBMM’yi toplantıya çağırabilir. Ara verme veya tatil sırasında toplanan TBMM, toplantı için bir araya gelinen konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edemez. Meclisin yoğun gündeminin bir parçası olan yargı paketi için 1 Temmuz 2025 tarihinde tatile girmeden önce kısmi af nedeniyle infaz düzenlemesine ait çalışmasını bitirmesi beklenmektedir.
Kısmi Af Kimleri Kapsıyor? Kimler Kısmi Aftan Yararlanacak?
Af kimleri kapsıyor, 2025 yılında çıkması beklenen kısmı af infaz düzenlemesi, 4/4 tekerrür hükümleri nedeniyle ceza alanlar, denetimli serbestlik ihlali yapanlar başta olmak üzere bazı suçlar nedeniyle ceza almış ve belli şartları taşıyan hükümlüleri ilgilendirmektedir. Yapılacak infaz düzenlemesi kapsamında pandemi döneminde açık cezaevinde bulunan hükümlülerin kalan cezalarını denetimli serbestlik ile tamamlamasını öngören yasanın kapsamının genişletilmesi planlanıyor. Yeni yargı paketi infaz düzenlemeleriyle birlikte kabul edilirse, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olan hükümlüler de kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda tamamlayabilecektir. Denetimli serbestliğe ayrılmalarına beş yıl veya daha az süre kalan hükümlüler, kalan cezalarını dışarıda infaz edebilecek. Dışarıda infaz edecekleri cezanın denetimli serbestlik biçimi henüz netlik kazanmış değildir. Denetimli serbestlik tedbiri olarak imza atmak veya ev hapsi uygulaması gerçekleştirilebilir.
2025 yılında çıkarılması planlanan 10. Yargı Paketi ile denetimli serbestlik süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi konuşulmaktadır ancak bunun ne şekilde uygulanacağı henüz belli değildir. Özellikle 31 Temmuz 2023 tarihinden önce suç işleyip yargılamanın uzaması nedeniyle denetimli serbestliğe ayrılamayan kişilerin kısmi aftan faydalanmasının söz konusu olacağı gözükmektedir.
4/4 ceza indiriminde yapılacak düzenleme ve denetimli serbestlik süresinin uzatılması halinde birçok mahkumun cezaevinden tahliye edileceği düşünüldüğünde bu düzenlemelerin bir an önce yapılması mağduriyet yaşayan mahkumlar ve ailelerini önemli ölçüde ilgilendirmektedir. 10. Yargı Paketi adalet sistemi açısından yeni bir reformun kapısını aralayacak mı bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Daha detaylı bilgi almak için avukata sorabilirsiniz.