İçindekiler
Ceza Avukatı Nedir?
Çalışmalarını ceza hukuku alanında yoğunlaştırmış ve genellikle ağır ceza davalarına giren avukatlara halk dilinde ağır ceza avukatı denmektedir. Hukuk mevzuatımızda ceza avukatı ya da ağır ceza avukatı adında bir avukatlık dalı belirtilmemiştir. Fakat bazı avukatlar sadece ceza hukuku alanında çalışmaları sebebiyle halk arasında ağır ceza avukatı olarak anılırlar.
Ceza davası süreci bireylerin özgürlüklerini etkiledikleri için zorlu ve stresli bir süreçtir. Bu sebeple, ceza davalarında bir avukattan destek almak haklarınızın etkili bir biçimde savunulması açısından faydalı olacaktır. Bursa’da faaliyet gösteren avukat Erdem ÖZKAN çalışmalarını ceza hukuku alanında yoğunlaştırmış olup müvekkillerine cezai süreçlerinde hukuki destek vermeye devam etmektedir.
Ceza Davasında Avukat Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ceza davasını takip edecek bir avukat bulmak için kişiler internet aracılığıyla arama yapmaktadır. Konuştuğunuzda size güven veren, sorularınıza cevap verebilen, sizi ve haklarınızı savunabileceğine inandığınız avukat sizin için doğru avukattır. Ancak ceza davanızı takip edecek bir avukat arıyorsanız, ceza davanızda avukatınızı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı özellikler konusunda tavsiye vermemiz mümkündür;
- Avukatın, görüştüğünüz konuda bilgili olmasına ve sorduğunuz sorulara doğru cevap verebiliyor olmasına dikkat etmeniz gerekir.
- Vekalet vermeyi düşündüğünüz avukatın çalışma biçimi, ofisi, daha önceki davaları avukat hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.
- Avukatla telefonda görüşerek anlaşmanız sizin için doğru olmayacaktır. Avukatınız ile bürosunda yüz yüze görüşmeniz gereklidir. Çünkü avukatınızın kişisel özelliklerini en iyi yüz yüze görüşerek anlayabilirsiniz. Sizi ağır ceza davanızda temsil etmesini istediğiniz avukat; iletişim becerisi yüksek, kendini düzgün ifade edebilen ve aynı zamanda davanızda sizi ve haklarınızı en güzel şekilde savunabileceğine inandığınız ve güvendiğiniz kişi olmalıdır.
- Çalışmayı düşündüğünüz avukatın size duymak istediğiniz şeyleri değil, gerçekleri söylediğinden emin olmanız gerekir. Avukat, davanın riskleri ve masrafları konusunda sizi doğru şekilde bilgilendirmeli ve gerçekçi olmalıdır.
- Vekalet vermeyi düşündüğünüz avukat, davanız hakkında hiç bir detay sahibi değilken davanızın kesin kazanılacağına yönelik garantici tavırlar sergilediği ve taahhütler verdiği takdirde bu tarz avukatlarla çalışmanız doğru olmayacaktır. Çünkü iyi bir avukat detayları öğrenmeden önce, size garantici tavırlar sergileyip taahhütler vermeyecektir. Avukatlık sözleşmesi yapılır iken avukat, müvekkiline garanti vermemesi gerekir, tabi ki işi özenle yapmalıdır yani bir davayı kazanma yada kaybetme riski olduğuna dair ihtimaller verebilir ama garanti vermesi meslek kurallarına aykırıdır.
Ceza Davalarında Avukat Nasıl Çalışır?
Ceza davalarına bakan bir avukatın en temel görevi müvekkillerinin ceza yargılaması sürecinde adil yargılanmasını sağlamaktır. Bununla beraber ceza davalarına bakan avukat; müvekkiline yönelik suçlamaları ortadan kaldırmak yahut azaltmak konusunda gereken tüm araştırmayı ve çalışmayı yapmaktadır.
Ceza davasında avukat soruşturma aşamasından başlayarak kovuşturma aşamasının sonuna kadar müvekkillerinin davasını takip etmektedir. Müvekkilinin aleyhine bir karar çıkması durumunda; istinaf ve temyiz kanun yoluna başvurarak aleyhe çıkan kararın bozulmasını sağlamaktadır.
Ceza Davalarında Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Asliye Ceza mahkemelerinde ve Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davalarda avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak ağır ceza davası sonucunda verilecek hüküm, bireyin doğrudan özgürlük alanını etkileyeceği için kişinin kendisini avukat ile temsil ettirmesi menfaatine olacaktır. Aksi halde geriye dönmesi imkansız olan zararlar doğabilecektir. Bu nedenle ceza mahkemelerinde yargılanan bir kişinin cezai sürecinin en iyi şekilde takip edilmesi için ceza davalarında tecrübe sahibi bir avukat tercih edilmelidir.
Ceza Avukatının Görevi Ne Zamana Kadar Sürer?
Ceza avukatının görevi, takip etmiş olduğu davanın kesinleşmesi ile son bulur. Ceza Avukatı, karar kesinleşinceye kadar davayı takip etmekle yükümlüdür. Yerel mahkemede müvekkil aleyhine bir karar verildiği takdirde avukat, istinaf aşamasını ve sonrasında temyiz aşamasını da yürütmek zorundadır. Ancak aksine anlaşma yapılması da mümkündür.
Soruşturma aşamasında ise avukatlık görevi, sadece soruşturma aşaması için yapılmaktaysa soruşturma sona erdiği takdirde ceza avukatının görevi de sona ermektedir.