Bursa Şirket Avukatı

Bursa, sanayi ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde olduğu bir şehrimizdir. Bursa’da pek çok farklı alanda kurulan şirketler günden güne artmaktadır. Bursa bugünkü ekonomik yapısı nedeniyle ülkemizde ciddi bir iş potansiyeli bulunan bir şehirdir. Bursa’da kurulan şirketler başta hizmet, tekstil, inşaat, gıda, tarım ve hayvancılık, e-ticaret ve bilişim gibi sektörlerde hizmet vermektedir. Ticaret hayatında yaşanan bu yoğunluk Ticaret ve Şirketler Hukukundan faydalanmaya olan ihtiyacı da arttırmaktadır. Şirket avukatı, ticaret ve şirketler hukuku alanında hizmet veren hukuk bürolarında çalışan avukata verilen isimdir.

Şirket Avukatı Nedir?

Şirket avukatı, ticari hayatta aktif olan şirketlerin hukuki ihtilaflarını çözmek amacıyla bu alanda uzmanlaşmış avukata verilen isimdir. Bu avukatlar, şirketlerin hukuki ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmek ve şirketlerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmelerine yardımcı olmakla görevlidir.

Şirket avukatının Ticaret ve Şirketler Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, İş Hukuku, Tüketici Hukuku gibi alanlarda yeterli bir bilgi ve donanıma sahip olması gereklidir.

Şirket Avukatı Ne İş Yapar?

Şirket avukatı, şirketin iç işleyişindeki problem ve uyuşmazlıkları çözmek için sürekli bir hukuki danışmanlık faaliyeti yürütür. Şirket avukatı; şirket lehine ve aleyhine açılan davaları, icra takiplerini, ihtarname süreçlerini takip eder. Şirketin taraf olduğu sözleşmeleri hazırlar, inceler, gerekirse revize eder. Şirket çalışanlarına hukuki konularda seminerler ve eğitimler verir. Tüm bu süreçlerin özenle yürütülmesi bakımından şirkete hukuki destek sağlar.

Ticaret ve Şirketler Hukuku alanında çalışan avukatlar, şirketlerin hukuki ihtiyaçlarını karşılayarak, ticaret ve iş dünyasında güvenli bir ortamın oluşturulmasına katkıda bulunur.

Şirketler İçin Avukat Bulundurmak Zorunlu Mudur?

Avukatlık Kanunu 35. Maddesine göre: “Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.”

Kanun gereğince esas sermayesi 1.250.000 TL ve üzeri olan anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu vardır. Anonim şirketin avukat bulundurma zorunluluğu, bir avukatın sigortalı olarak istihdam edilmesi veya sözleşmeli olarak çalıştırılması şeklinde olabilmektedir.

Şirket bünyesinde çalıştırılacak avukat için 2025 yılında uygulanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince aylık 25.000 TL’den az ödeme yapılamayacaktır. Bu ücretin altında olmamak kaydıyla taraflar avukatlık ücretini serbestçe belirleyebilirler. Genel olarak şirketin iş yoğunluğu ve avukatın harcayacağı emeğe göre bir belirleme yapılmaktadır.

Avukat bulundurma zorunluluğu olduğu halde şirket bünyesinde veya dışarıdan sözleşmeli bir şekilde avukat bulundurmayan şirketler için idari para cezası uygulanmaktadır.

Şirket Avukatı Hizmetleri Nelerdir?

Şirketin ticari faaliyetlerini sorunsuz sürdürmesi için hukuki olarak kendini güvence altına alması gerekmektedir. Şirketin ve şirkete bağlı çalışanların şirket avukatından alacağı fayda azımsanamayacak seviyededir. Şirket yöneticilerin haklarını bilmesi şirketin devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Haklarını bilen bir yönetici şirket adına fazla ödeme yapmaktan kurtulur.

Şirket avukatının hizmetlerini sayacak olursak; önleyici hukuk danışmanlığı, ticaret hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklar ve alacakların tahsili, iş hukukundan kaynaklı işçilerle yaşanan hukuki uyuşmazlıklar, sözleşmeler hukuku danışmanlığı, icra ve iflas hukuku danışmanlığı, iş kazası ve meslek hastalığı kaynaklı davaların takibi, arabuluculuk toplantıları sayılabilir. Şirkete ait adli süreçlerin tamamı şirket avukatı tarafından yürütülür.

Şirket Avukatı Nasıl Seçilir?

Şirket avukatı, şirketin karşılaşabileceği hukuki riskleri minimize eder, anlaşmazlıkları çözmek için hukuki süreçleri yönetir ve şirketin haklarını koruma altına alır.

Öncelikle şirket avukatı Ticaret ve Şirketler hukukunda gerekli bilgiye sahip olmalıdır. Avukatın her konuda uzman olması beklenemez ancak şirketin içinde bulunduğu duruma çözüm üretebilmesi önemlidir.

Şirket avukatı, şirket çalışma tecrübesi olan bir avukat olmalıdır. Şirketler hukuku geniş kapsamlı bir hukuk dalı olmasından dolayı avukatın deneyimi hızlı çözümler sunmasına olanak sağlar.

Şirket avukatının iletişimi iyi ve ulaşılabilir olması gerekir. Avukatınıza ulaşamadığınızda aynı gün içerisinde size dönüş yapması gerekir.

Avukat şirketinizi adliyelerde ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında temsil edeceği için özenli davranmalıdır. Genellikle uzun vadeli çalışma gerektiren şirket avukatı seçiminizi bu kriterlerden faydalanarak veya şirketinize özgün ihtiyaçlarla gerçekleştirebilirsiniz.