Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir?

Ağırlaştırılmış müebbet nedir? Hukukumuzda işlenen bir suç karşılığında uygulanan yaptırımlar hapis cezası ve adli para cezası olmak üzere iki farklı türdedir. TCK 46. maddesinde hapis cezaları ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezası ve süreli hapis cezası olmak üzere üç farklı şekilde düzenlenmiştir.  Kişi hürriyeti yalnızca mahkeme kararıyla kısıtlanabilmektedir. Müebbet ve Ağırlaştırılmış Müebbet hapis cezasının kaç yıl olduğunu öğrenmek isteyenler bu yazımızı detaylı şekilde okuyarak öğrenebilirler. En ağır yaptırımlardan biri olan müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları belirli suçlar için uygulanmaktadır. Müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını alan kişiler infaz sistemimiz nedeniyle ömür boyunca hapiste kalmazlar ancak kaç yıl cezaevinde yatacağının cevabını bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir ? ve Müebbet Hapis Cezası Ne Demek?

Ömür boyu hapis cezası olarak da bilinen müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı boyunca hapis cezası alması anlamına gelmektedir. Müebbet hapis cezasını alan kişi ömrünün geri kalanını hapiste geçirir. Ancak belli bir süreyi iyi halli olarak geçirmesi durumunda koşullu salıverilme hükümlerinden faydalanarak tahliye olması mümkündür. Koşullu salıverilme ile mahkuma bir umut düşüncesi aşılanmak istenmiştir. Müebbet hapis cezasının yatarı en az 24 yıldır.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için bu süre en az 30 yıl olarak belirlenmiştir. Terör suçları, kasten öldürmenin bazı halleri, casusluk, cinsel saldırı ve devlet güvenliğine yönelik suçlar gibi suçlarda hükümlü, ömür boyu cezaevinde kalır ve hiçbir şekilde tahliye edilmez. Ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan mahkumun cezası özel infaz biçimleri uygulanmak suretiyle diğer cezalara göre ağır ve sıkı şekilde çektirilir. Bu cezaya çarptırılan kişilerin kanunda belirtilen süreler dışında erken tahliyeden faydalanma imkanları bulunmamaktadır.

Tavsiye Yazı: Mükerrer Suç Nedir?

Ağırlaştırılmış Müebbet ve Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?

Müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, hayat boyu devam eten ve infazı ağır koşullara bağlı hapis cezası türüdür. Ömür boyu hapis cezası alan kişi hakkında koşullu salıverilme hükümleri uygulandığı takdirde müebbet hapis cezası alan hükümlüler için 24 yıl, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan hükümlüler için 30 yıl hapis yattıktan sonra belirli şartları karşıladığında tahliye olacaktır.

Müebbet hapis cezasına birden fazla kez çarptırılan hükümlüler için koşullu salıverilme süresi 30 yıl olarak uygulanmaktadır. Tekerrür hali olması durumunda cezaevinden çıkma süresi 33 yıla kadar yükselir.

Mahkum ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına birden fazla kez çarptırıldığı takdirde koşullu salıverilme süresi 36 yıl olarak uygulanmaktadır Tekerrür hali olması durumunda cezaevinden çıkma süresi 39 yıla kadar yükselir.

Bazı suçlar için özel düzenleme yapılmıştır. Bu suçlar nedeniyle verilen cezalarda koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz ve hükümlü hayatı boyunca cezaevinde kalır. Bu suçlar; Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Milli Savunmaya Karşı Suçlar olarak kanunda geçmektedir.

Müebbet ve Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Müebbet hapis cezası, kural olarak kişinin ömür boyu devam eden hapis cezasıdır. Normal infaz rejimine tabi olarak çektirilir. 5275 Sayılı İnfaz Kanununda düzenlenen koşullu salıverilme şartları oluşmuşsa verilen müebbet hapis cezasının yatar süresi 24 yıla kadar düşmektedir. Müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet cezası alan kişinin koşullu salıverilmeden yararlanabilmesinin başlıca koşulu infaz süresini kurumda iyi halli olarak geçirmesidir.

Müebbet Hapis Cezasının uygulandığı Suçlar:

  • Kasten Öldürme Suçu (TCK 81)
  • Düşman ile İşbirliği Yapma Suçu (TCK 303)
  • Askeri Komutanlıkların Gasbı Suçu (TCK 317)
  • Savaşta Yalan Haber Yayma Suçu (TCK 323)
  • Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Savaş Sırasında yok etme, kullanma tahrip etme, sahtecilik yapma, bu belgeleri hileyle alma veya çalma (TCK 326)
  • Devletin Güvenliğine İlişkin Bilgileri Temin Etme (TCK 327)
  • Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama Suçu (TCK 330)
  • Devlet Sırlarından Yararlanma, Devlet Hizmetlerinde Sadakatsizlik Suçu (TCK 333)

Ağırlaştırılmış Müebbet cezası ise müebbet cezasından farklı olarak sıkı güvenlik rejimlerine göre ömür boyu infaz ettirilen hapis cezasıdır. Hükümlü yüksek güvenlikli kapalı cezaevlerinde infazını tamamlar. Şu an ülkemizde mevcut uygulanan en ağır ceza biçimidir. Yine 5275 Sayılı İnfaz Kanununda düzenlenen koşullu salıverilme şartları oluşmuşsa kişinin cezaevinde geçireceği süre 30 yıla kadar düşmektedir. Bazı suçlar bakımından koşullu salıverilme süresi 36 yıl olarak uygulanır. Koşullu salıverilme hakkından faydalanmak isteyen kişinin temel koşulu infaz süresini kurumda iyi halli olarak geçirmesidir. Kanunda aranan şartların gerçekleşmesi halinde müebbet ve ağırlaştırılmış cezası alan hükümlü koşullu salıverilme nedeniyle daha erken bir sürede cezaevinden tahliye edilir.

Ağırlaştırılmış Müebbet Cezasının Uygulandığı Suçlar:

  • Soykırım Suçu (TCK 76)
  • Kasten Öldürme Suçunun Nitelikli Halleri (TCK 82)
  • Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış İşkence Suçu (İşkence sonucunda ölüm meydana gelmesi TCK 95)
  • Cinsel Saldırı Suçu (Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde TCK 102)
  • Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma Suçu (TCK 302)
  • Siyasal veya Askeri Casusluk Suçu (TCK 328)
  • Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açıklama Suçu (TCK 330)
  • Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Maksadıyla Temin Edilmesi Suçu (TCK 335)
  • Yasaklanan Bilgileri Siyasal veya Askeri Casusluk Maksadıyla Açıklama Suçu (TCK 337)

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası İnfaz Koşulları

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan kişiler için 5275 sayılı kanunda özel infaz hükümleri belirlenmiştir. Bunlar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının diğer cezalara göre daha sıkı ve katı şekilde çektirilmesine sebep olur.

-Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılanlar yüksek güvenlikli kapalı cezaevlerinde cezalarını çekmektedir. Bu cezaevleri diğerlerine göre daha sıkı şartlar içermektedir.

-Diğer mahkumlarla çok az temas edecek şekilde tek kişilik odalarda barınmaktadırlar.

-Günde bir saat açık havaya çıkma ve spor yapma hakkı tanınmaktadır.

-Ziyaret hakkı yalnızca 15 günde bir olmakla süresi 1 saat ile sınırlıdır ve sadece belli akrabalar ziyaret hakkını kullanabilir.

-Telefonla görüşme hakları da diğer mahkumlara göre süre ve kişi bakımından kısıtlanmıştır. 15 günde bir kez süresi 10 dakikayı geçmeyecek şekilde bu haktan yararlanabilir.

-Hükümlüye mazeret izni, özel izin veya iş arama izni gibi izinlerden yararlanma hakkı tanınmaz.

Tavsiye Bilgi: Bursa Avukat

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasının İnfaz Süresi

Ağırlaştırılmış Müebbet Cezası kural olarak kişinin ömrü boyunca devam eden bir infaz şeklidir. Ancak kanunda belirtilen şartları iyi halli olarak sağlamaları halinde hükümlüler 30 yılı tamamlarlarsa koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanma imkanı elde ederler. 5275 Sayılı Kanunun 107 ve devamı maddelerinde düzenlenen koşullu salıverme hükümleri uyarınca;

  • Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkumun kurumdaki infaz süresini iyi hâlli olarak geçirmesi gerekir.
  • Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuz yılını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.
  • Koşullu salıverilme için infaz kurumunda geçirilmesi gereken süre

(birden çok hüküm halinde);

    • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet hâlinde otuz altı yıl
    • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde yine en fazla otuz altı yıldır.
  • Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmiş olanlar otuzaltı yılını infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler. Ancak bu süreler;
    • Birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile müebbet hapis cezasına mahkumiyet hâlinde kırk yıl,
    • Bir ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile süreli hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde yine en fazla kırk yıldır.

Ancak Türk Ceza Kanununda yer alan Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar, Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar, Milli Savunmaya Karşı Suçlar kısmında yer alan bir suçun örgüt faaliyeti kapsamında işlenmesi ve bunun sonucunda da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması durumunda koşullu salıverilme hükümleri hiçbir şekilde uygulanmamaktadır.

Yukarıda açıklanan koşullu salıverilme şartlarının sağlanması ve buna yönelik İnfaz Hakimliğinin vermiş olduğu karar bulunduğu takdirde ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılan hükümlü koşullu olarak erken tahliye olabilmektedir. Ancak İnfaz Hakimliği tarafından verilen bu kararda hükümlü bazı yükümlülüklere tabi tutulabilmektedir. Hükümlü bu yükümlülükleri 3 kez yerine getirmediği takdirde İnfaz Hakimliği tarafından belirlenen oranda tekrar cezaevine gönderilecektir. Ancak bu süre Bihakkın Tahliye süresini geçemeyecektir.

Yine koşullu salıverilme süresi içinde kişi yeni bir suç işler ve hapis cezası alırsa koşullu salıverilme hakkı geri alınarak tekrar cezaevine gönderilir. Detaylı bilgi için avukata sorabilirsiniz.