İçindekiler
- 1 İfade Vermek İçin Avukat Gerekli Mi?
- 2 Tanık Sıfatıyla İfade Vermek Ne Demek?
- 3 Şüpheli Sıfatıyla İfade Vermek Ne Demek?
- 4 Müşteki Sıfatıyla İfade Vermek Ne Demek?
- 5 İfade Vermek Ne Kadar Sürer?
- 6 Soruşturmada İfade Vermeye Veya Sorguya Çağırma Nedir?
- 7 İfade Alma ve Sorgu Nasıl Yapılır?
- 8 İfade Vermede Avukat Zorunluluğu Var mı?
- 9 Polis Veya Savcılık Neden İfadeye Çağırır?
- 10 İfade Sırasında Avukatımı Çağırabilir Miyim?
İfade Vermek İçin Avukat Gerekli Mi?
Tanık ya da şüpheli sıfatıyla ifade verebileceğiniz gibi, müşteki sıfatıyla da ifade vermeniz mümkündür. Bu nedenle özellikle de şüpheli sıfatıyla ifade vermek için avukat tutmak, hukuk alanında mağdur olmamak için önemlidir.
Tanık Sıfatıyla İfade Vermek Ne Demek?
Tanık sıfatıyla ifade vermek, kişinin herhangi bir olay ile ilgili şahitlik yapması anlamına gelmektedir. Şikayete bağlı olarak tanık sıfatıyla ifade verilebileceği gibi, savcılığın ya da mahkemenin uygun görmesi durumunda da ifade verilmesi zorunludur.
Herhangi bir ceza davasında isminizin geçmesi durumunda, iddia makamı ya da mahkeme sizin tanık olarak dinlenmenizi talep edebilir. Bu durumda ara karar verildikten sonra tarafınıza tanık olarak ifade vermeniz için bir tebligat gönderilir.
Tebligatta belirtilen mahkeme ya da savcılığa ifade vermeniz için davet edilirsiniz. Belirtilen gün ve saatte ilgili makama ifade vermek için gitmediğiniz de, bir sonraki aşamada ya da daha ileride hakkınızda zorla getirilme kararı çıkabilir.
Tanık olarak ifade vermeniz sizin suçlu ya da şüpheli olduğunuz anlamına gelmez. Sadece olayla ilgili bildiklerinizi anlatmanız talep edilir.
Şüpheli Sıfatıyla İfade Vermek Ne Demek?
Şüpheli sıfatıyla ifade vermek ise, tanık olarak ifade vermenin tam tersi olarak herhangi bir konu hakkında sizin suçlanmış olmanızdan kaynaklıdır.
Hakkınızda bir şikayet olmasının yanı sıra, cumhuriyet savcılığı suça karıştığınızı düşünerek, şüpheli sıfatıyla ifade vermenizi isteyebilir.
Tarafınıza yapılan davetlere icabet etmeniz önemlidir. Aksi halde şüpheli sıfatıyla ifade vermek için hakkınızda zorla getirilme kararı çıkacaktır.
Bunun yanı sıra bir bireyin şüpheli olarak ifadeye çağrılmış olması, yasalar karşısında onun kesin suçlu olduğu anlamı taşımaz. Üzerine atılı şüphelerden arınması için kişiden kendini savunması istenir. Daha çok ilgili suça karıştığına dair belirli şüphe bulunan kişiler şüpheli olarak ifadeye davet edilirler.
Müşteki ya da tanık olarak ifade vermeye göre bu durum biraz daha hukuksal sorunlara neden olabileceği için, mutlaka ifade vermek için avukat tutmanız önemlidir. Özellikle ceza davalarında mağduriyet yaşamamak için, başarılı bir ceza avukatı ile görüşerek profesyonel destek almanız gerekir.
Şüpheli olarak ifade vermek için avukat zorunluluğu olmasa da, yaşanabilmesi muhtemel mağduriyetleri önceden önlemek ve yanlış ifadeleri kullanmamak için avukat desteği almanız faydalı olacaktır.
Müşteki Sıfatıyla İfade Vermek Ne Demek?
Müşteki sıfatıyla ifade vermek, yapmış olduğunuz şikayete ya da suçtan mağdur olmanıza bağlı olarak ifadenizin alınması anlamı taşır.
Ayrıca tanık ve şüphelilerin dinlenmesinin ardından cumhuriyet savcılığı ya da mahkemeye tekrardan müşteki olarak ifade vermenizi isteyebilirler.
Müşteki şikayetçi ya da mağdur konumunda olan kimselerdir. Bu nedenle müşteki sıfatıyla ifade vermek için davet edildiğinizde, bu durumdan çekinmemek gerekir.
İfade Vermek Ne Kadar Sürer?
İfade vermek için savcılık ya da mahkemeye davet edilen kişilerin, ifade süresi hakkında kişiler ifadenin ne kadar süreceğini merak edebilirler. İfade vermek için net bir süre söylemek mümkün değildir.
Özellikle mahkemeye çıkarak ifade vermeniz gerekiyorsa, mahkemenin yoğunluğuna göre belirtilen saatin bir hayli aşılması mümkündür. Yine cumhuriyet savcılığına verilecek ifadelerde de, savcının o anki yoğunluğuna göre biraz beklemeniz gerekebilir. Ancak ifade vermek için ortalama olarak 1 saatlik zaman dilimi fazlasıyla yeterli olmaktadır.
İfade için geçen süre az olsa da, ifade verebilmek için sıra beklemek biraz daha uzun sürebilir.
Soruşturmada İfade Vermeye Veya Sorguya Çağırma Nedir?
Soruşturmada ifade vermeye çağırmak, henüz cumhuriyet savcılığında soruşturma aşamasında olan konular için mümkündür.
Mahkeme aşaması kovuşturma sayıldığı için, soruşturma amacıyla ifade vermeye davet edilmeniz savcılıkta ifade verecek olmanız anlamına gelir.
İfade Alma ve Sorgu Nasıl Yapılır?
İfade alma işlemleri ya da sorgu, karakolda polis nezdinde olabileceği gibi savcılık makamında da yapılabilir.
Genellikle tanık ya da şüpheli olarak ilk ifade karakola davet edilerek alınır. Bazı durumlarda ise soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı tarafından da ifade alımı yapılmaktadır.
İfade Vermede Avukat Zorunluluğu Var mı?
Herhangi bir sıfat ile ifade verirken avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak ifade verecek kişinin avukatın dahil olduğu bir ortamda ifade verme talebi bulunabilir.
Bu tamamen ifade verecek kişinin özgür iradesine kalmış olup, istemesi halinde yasal bir haktır. Ayrıca ifade vermek için avukat yardımı alınması, kişinin hukuksal haklarını koruyabilmesi adına önem taşır.
Polis Veya Savcılık Neden İfadeye Çağırır?
Cumhuriyet savcılığı ya da polis tanık, şüpheli veya müşteki sıfatları ile sizi ifadeye çağırabilecek kurumlardır. Yukarıda da bahsedildiği üzere herhangi bir nedenle şikayet edilmeniz ya da suç işlediğinize dair şüphe bulunması durumunda, şüpheli sıfatıyla polis ya da savcılık tarafından ifade vermeye davet edilebilirsiniz.
Tanık sıfatıyla davada adınızın geçmesi durumunda, savcılık makamının talebi üzerine ifadenize başvurulabilir. Müşteki konumunda da yine yukarıda belirtildiği gibi mağdur ya da şikayetçi olmanız halinde ilk ifadenize veya gerek duyulduğunda ikinci ya da daha fazla tekrarla ifadenize başvurulabilir.
İfade Sırasında Avukatımı Çağırabilir Miyim?
Zorunlu müdafiliği gerektiren hallerde polis memuru barodan avukat talep edip onun eşliğinde ifadenizi alacaktır. Ancak süreci garanti altına almak ve profesyonel bir avukat yardımı istediğiniz takdirde Bursa Ceza Avukatı ifadenize katılıp soruşturma sürecini sonuna kadar takip edebilecektir.