Skip links
bursa avukat

Deport Kararını Kaldırma

Deport Kararını Kaldırma

Deport kararı kaldırma olarak adlandırılan uygulama yabancıları ilgilendirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olmayanlar yabancı olarak adlandırılır. Yabancıların çeşitli nedenlerle deport edilmesi mümkündür.

Yabancılar vize ihlali yaptıklarında, ahlaka ve kanunlara aykırı hareketler gerçekleştirdiklerinde deport edilebilir. Bunun yanı sıra ulusal güvenliğin tehdit edilmesi, toplum sağlığını tehlikeye sokacak sağlık problemleri, çalışma iznine sahip olmayan çalışanlar gibi konularla karşılaşıldığında yabancı vatandaşlar sınır dışı edilir. Bu işlem için de deport kararı alınır.

Deport Kararı Ne Demek?

Deport kararı kaldırma sınır dışı edilen yabancılar söz konusu ise gündeme gelir. Yabancıların ülkeden sınır dışı edilmesi çeşitli nedenlere dayanılarak yapılabilir. Sınır dışı edilme fiili deport olarak adlandırılır. Yabancı kişi deport kararı alınarak sınır dışı edilmiş ise tekrar ülkeye girebilmesinin koşulu giriş yasağının kaldırılmasıdır.

Deport kararı alınırken birçok kıstas dikkate alınır. Yabancılar için geçerli olan bu uygulama sırasında ulusal güvenliğin tehdidi ya da toplum sağlığı ve düzeni gibi birçok ölçüte göre hareket edilmektedir. Yabancıların sınır dışı edilmesine yönelik olarak belirlenen kurallar kanunlar tarafından düzenlenir.

Deport Edilme Nedenleri

Deport kararı kaldırma işlemi yapılırken dikkate alınanlardan biri de bu kararın hangi sebebe dayanılarak verildiğidir. Deport kararı alınırken herhangi bir süreden söz edilmesi zordur. Yabancı kişiler belirli süreye bağlı olarak deport edilebileceği gibi bu süre ömür boyu da olabilir.

  • Yabancı kişiler oturma izni alıp çalışma izni olmadan çalıştığında deport edilir.
  • Yabancı kişi vize almış olması durumunda vize süresi dolduğu halde ülkeden çıkış yapmazsa deport edilir.
  • Oturma süresini uzatmadan süresi dolduğu halde ülkede kalan yabancılar da sınır dışı edilmektedir.
  • Anlaşmalı evlilik yapılarak Türkiye’de yaşamayı tercih eden yabancılar için de bu evliliğin tespiti durumunda sınır dışı edilmesi söz konusu olur.
  • Ahlaka aykırı davranışlar da yabancılar için sınır dışı edilme nedenidir.
  • Ulusal güvenlik için tehdit oluşturan yabancılar deport edilir.
  • Toplum sağlığını tehlikeye düşürecek sağlık problemi olan yabancılar sınır dışı edilmektedir.
  • Yabancının suç işlemesi ya da terör örgütü üyeliği gibi nedenler de deport edilme sebepleri arasında yer alır.
  • Ülkeye kaçak yollarla giren yabancılar deport edilir.

Uluslararası koruma başvurusu ile Türkiye’de yaşayan yabancıların statüleri sonlandığında deport edilmeleri söz konusu olur.

Deport kararı kaldırma işlemi için dava açılır. Meşruhatlı vize alınarak da deport kararı uygulaması sonlanabilir. Sınır dışı kararı alındığında bu kararın iptali için dava açılarak işlemler yapılabilmektedir.

Deport Kararı Yetkili Merci

Deport kararı kaldırma işlemi için kullanılabilecek yasal yollar bulunur. Bu işlem iki türlü uygulanabilmektedir. Deport kararı verilirken Göç İdaresi Genel Müdürlüğü görev yapar. Bunun yanı sıra valilik de bu kararı verme yetkisine sahiptir.

Sınır dışı edilen yabancı ülkeye giriş süresine bağlı olarak hareket etmek zorundadır. Bu karar verilirken belirli süreler için ya da sınırsız süreyle sınır dışı edilme söz konusu olabilmektedir. Belirli süreyle sınır dışı edilen yabancının tekrar ülkeye giriş yapabilmesi için süre sonunun beklenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise istisnai hallerin varlığına bağlı olarak hareket edilebilir.

Deport kararı kaldırma için başvurulacak yollardan biri meşruhatlı vize alma olurken diğeri de İdare Mahkemesi’ne dava açmaktır. Bu durumda yabancı kişiler kendileri için uygun olan yollardan birini tercih edebilir.

Deport Kaldırma Nasıl Yapılır?

Deport kararı kaldırma için meşruhatlı vize almak sureti ile başvuru yapılabilir. Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir.

Meşruhatlı vize alabilmek için yabancının evlilik sebebi ile veya eğitim ve araştırma nedenine dayanarak başvuru yapması mümkündür. Bunun yanı sıra çalışma ve tedavi nedeni ile de bu tür bir vize başvurusu yapılabilir.

Deport kararı kaldırma işlemlerinden biri olan meşruhatlı vize başvurularının kabul edilmediği durumlar arasında terör örgütüne üye olmak, devlet aleyhinde faaliyetlerde bulunmak yer alır. Bu tür kişilerin ülkeye girişi meşruhatlı vize almak yolu ile olamamaktadır. İdare Mahkemesi’ne dava açmak sureti ile haklarında verilen deport kararını kaldırtmaları zorunludur.

Deport Kararı Kaldırma Hangi Mahkeme?

Deport kararı kaldırma işlemi için dava yoluna gidilmesi gerekir. Yabancıların sınır dışı edilmesi işlemleri idare tarafından yapılır. Bu nedenle de işleme itiraz edilmesi gerektiğinde dava açılması gerekir.

İdare Mahkemesi’ne açılması gereken davalar sırasında ise yabancıya deport kararı tebliğ edildikten sonra 7 günlük itiraz hakkına uyulması gerekir. Yabancı kişiye hakkında sınır dışı kararı verildiğinde idare tarafından bildirim yapılır.

Bildirim eline geçen yabancının 7 günlük yasal süresi içinde dava açma hakkı bulunur. Bu süre aşıldığında hak düşürücü mahiyet taşır. O nedenle de hak düşürücü sürenin aşılmaması gerekir. Sınır dışı edilen kişilerle ilgili olarak bilinmesi gerekenlerden biri de bazı kişiler için sınır dışı edilme nedenleri kodlarla belirlenir.

Deport kararı kaldırma işlemi için mahkemeye başvuru yapan yabancı için deport işlemi askıya alınır. Mahkeme süresince yabancının Türkiye’de kalmasına olanak tanıyan bu uygulama mahkeme tarafından kesin kararın açıklanması ile sonlanır.

Yabancıların Sınır Dışı Edilmesi

Deport kararı kaldırma işlemi yabancılar için geçerlidir. Yabancı kişi çeşitli nedenlere dayanılarak sınır dışı edileceği zaman hakkında idare tarafından karar alınır. Bu karar kendisine yetkili merciler tarafından tebliğ edilen yabancının 7 gün içerisinde dava açma hakkı bulunur. Davayı açması gereken yer ise İdare Mahkemesi olmaktadır.

Yabancılar hakkında alınan deport kararı uygulanırken yabancının yakalanması durumunda öncelikle hastaneye götürülmek sureti ile sağlık kontrollerinden geçirilmesi gerekir. Bursa İl Göç İdaresi tarafından hazırlanacak belgelerin ardından da yabancının sınır dışı edilme işlemleri gerçekleştirilir.

Yabancı kişiler geri gönderilme merkezlerine götürülerek buradan ülkelerine ya da istedikleri başka bir ülkeye gönderilmeleri sağlanır.

Deport kararı kaldırma işlemi için yabancıların dava açmış olması zorunludur. Dava açılmadığı takdirde bu kişiler ülkelerine ya da istedikleri başka bir ülkeye geri gönderilir. Yabancı kişi ülkesinde ölüm veya işkence tehdidi altında ise sınır dışı edilememektedir. Bunun yanı sıra gebelik, yaşlılık veya seyahat engeli de sınır dışı edilmeye engeldir. Yabancı kişi, önemli bir tedavi için burada ise ve gittiği ülkede tedavisi yapılamayacaksa, fiziksel ve psikolojik şiddet nedeni ile Türkiye’de tedavi görüyorsa sınır dışı edilememektedir.