Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar 2025?

Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar 2025 Güncel

2025 yılında TÜİK Haziran Ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla 2025 yılında güncel olarak 31 Aralık 2025 tarihine kadar bedelli askerlik için ödenecek ücret belli olmuştur. Yapılan zam sonrası bedelli askerlik için 2025 yılı Temmuz ayından itibaren ödenmesi gereken miktar 280.875 TL’dir. Bedelli askerlik ücretine yapılan bu zam 6 aylık dönemlerle TÜİK enflasyon verileri ve memur maaş katsayısı oranında uygulanmaktadır. Askerlik çağına gelen kişiler 2025 Aralık ayına kadar 280.875 TL ücret yatırılması ve müracaat için diğer koşulların sağlanması halinde bedelli askerlik hizmetinden yararlanma hakkına sahip olacaktır.

Bedelli Askerlik Hangi İllerde Yapılır? 2025 Güncel Liste

Bedelli askerlik hangi illerde yapılır sorusu çok kişi tarafından merak edilmektedir. Çünkü ülkemizde bedelli askerlik hizmetinden yararlanan kişi sayısı gün geçtikçe artmaktadır. 1 ay sürecek eğitimin zorluğu hangi birlikte yapılacağına göre değişiklik gösterebilir.

Bedelli askerlik yapılabilen başlıca iller; İstanbul, Ankara, Aydın, İzmir, Antalya, Manisa, Hatay, Burdur, Sivas, Tokat, Amasya, Samsun, Erzincan, Çanakkale, Bilecik, Kütahya’dır. Askere alınacak kişinin ikamet adresi ve yoğunluğa göre Milli Savunma Bakanlığı bedelli askerlik yapacağınız eğitim birliğinizi belirler. Eğitim birliği olarak belirlenen şehirler ve bu illerin değişme ihtimalini öğrenmek için MSB (Milli Savunma Bakanlığı) tarafından yapılan güncel duyuruların takip edilmesi gerekmektir.

Bedelli askerlik 2025 yılı sevk tarihleri ise; 10 Temmuz 2025, 07 Ağustos 2025, 04 Eylül 2025, 07 Ekim 2025, 06 Kasım 2025, 04 Aralık 2025 olarak belirlenmiştir.

Bedelli Askerlik Kaç Gün Sürüyor?

Bedelli askerlik için başvurusu kabul edilen kişiler bir aylık temel askerlik eğitimini tamamladıktan sonra zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklardır. Askere gidiş ve askerden dönüş için verilen yol izinleri çıkarıldıktan sonra bedelli askerlik için kışlada verilecek eğitim ortalama 28 gün sürmektedir.

Tavsiye Yazı: Hizmet Tespit Davası Nedir?

Bedelli Askerlik Nasıl Yapılır? Adım Adım Başvuru Rehberi

Türkiye’de bedelli askerlik, belirli şartları taşıyan vatandaşların kısa süreli temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlamasına olanak tanıyan bir uygulamadır. Bedelli askerlik başvurusu yapabilmek için öncelikle Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından belirlenen yaş, eğitim ve dövizle askerlik gibi belirli şartları taşımak gerekir. Bu şartlar dönem dönem güncellenebilir, bu nedenle en güncel bilgilere MSB’nin resmi internet sitesinden ulaşmanız önerilmektedir. Genellikle genel şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Belirlenen yaş sınırını aşmamış olmak
  • Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olmamak
  • Daha önce bedelli askerlik veya diğer muafiyet türlerinden yararlanmamış olmak.
  • Sağlık açısından askerliğe elverişli olmak.

Bedelli askerlik ücreti, 6 ayda bir güncellenir ve memur maaş katsayısına göre belirlenir. Başvuru yapmadan önce güncel bedelli askerlik ücretini MSB’nin anlaşmalı olduğu bankaya yatırmalı ve ödeme tarihlerine dikkat etmelisiniz. Bedelli askerlik için ödenecek ücret tek seferde ödenmelidir. Bedelli askerlik için kredi çekme niyetindeyseniz taksit ve diğer koşullarını bankanız ile görüşmelisiniz.

Bedelli askerlik başvurusu, genellikle E-Devlet sistemi üzerinden veya askerlik şubeleri aracılığıyla yapılır. Başvurunuzun kabul edilmesinin ardından, temel askerlik eğitimi için size bir sevk belgesi ve birlik bilgileri tebliğ edilecektir. Sevk belgenizi E-Devlet üzerinden veya askerlik şubenizden temin edebilirsiniz. Sevk belgesi, hangi birlikte ve ne zaman göreve başlayacağınızı gösterir ayrıca bu belgede birliğe teslim tarihiniz ve yol izinleriniz de yazar.

Bedelli askerlik ilgili herhangi bir sorunuz veya belirsizliğiniz olduğunda en doğru bilgiyi size en yakın askerlik şubesinden veya MSB Çağrı Merkezi’nden alabilirsiniz.

Bedelli askerlik için E-Devlet hesabınıza girdikten sonra birtakım aşamaları geçmeniz gerekmektedir.

  1. E-Devlet sistemine giriş yapılır
  2. Arama çubuğuna Milli Savunma Bakanlığı yazılarak “Askerliğim” sekmesi seçilir.
  3. Sistem sizi sırayla yönlendirecektir. Tercihlerinizi ve bilgilerinizi sırayla doldurduktan sonra başvurunuzu tamamlayınız.
  4. Başvuru sürecinden sonra aile hekiminize giderek muayene işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak muayenede “Askerliğe Elverişlidir.” Şeklinde rapor düzenlenmelidir.
  5. Yine E-Devlet üzerinden gitmek istediğiniz celp ve sevk dönemini seçtikten sonra MSB tarafından yapılacak duyuru ve açıklamaları takip etmeniz gerekmektedir. Sevk belgesini E-Devlet veya Askerlik Şubesinden alabilirsiniz.

Bedelli askerlik ücreti 2025

Bedelli Askerlik Sebebiyle İşten Ayrılan İşçinin Hakları

Muvazzaf askerlik nedeniyle çalıştığı işten ayrılan işçi 1 yıldan uzun süre çalışması halinde kıdem tazminatına hak kazanır. Kanun muvazzaf askerlik tanımında bedelli askerlik için işten ayrılanlar için bir ayrım yapmamıştır. Bu nedenle bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi için de kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Kıdem tazminatının için yürürlükte olan 1475 sayılı kanunun 14. Maddesinde işçinin iş sözleşmesinin muvazzaf askerlik dolayısıyla feshedilmesi halinde kıdem tazminatına kazanacağı hüküm altına alınmıştır. Bu hükme dayanarak bedelli askerlik nedeniyle işten çıkış halinde kıdem tazminatı talep edilebilir.

Bedelli askerlik sebebiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanması için İş Kanunu’nda belirtilen koşulları sağlamış olması gerekir.

Kıdem tazminatına hak kazanmanın şartları;

  • İş kanununa tabi şekilde çalışan bir işçi olma,
  • İş yerinde en az bir yıl süreyle çalışma,
  • Sözleşmenin kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde son bulması

Kanun bedelli askere giden işçiye iki seçenek sunmaktadır. İşçi iş sözleşmesini askıya alabileceği gibi iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alma hakkını da kullanabilmektedir. Bedelli askerlik nedeniyle işinden ayrılmak istemeyen ve döndüğünde çalışmaya devam etmek isteyen işçi ücretsiz izine çıkarılır ve terhis tarihinden itibaren iki ay içinde iş yerine başvuru yapması halinde işveren tarafından tekrar işe başlatılması gerekmektedir. İşveren askerlik dönüşü askere giden işçisini işe geri başlatmadığı takdirde kişi dava açabilir. İşveren, kanundan doğan işe başlatma yükümlülüğünü yerine getirmezse, askerden sonra işe başlama isteğinde bulunan işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat ödeme mecburiyetindedir.

Askerlik nedeniyle kıdem tazminatını almak isteyen açısından önemle dikkat edilmesi gereken konu ise bedelli askerlik için askerlik sevk belgesi alındığında bunu fesih ihbarıyla beraber işverene iletmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesidir. İşçi askere gideceği sürede ücretsiz izin kullandığı takdirde iş akdi sonlanmayacağından kıdem tazminatı talep edemeyecektir. Bu yüzden işçinin noterden göndereceği fesih ihbarının avukat yardımıyla hazırlanması kıdem tazminatına hak kazanması için büyük önem taşımaktadır.

Kıdem tazminatına hak kazanma açısından işçinin iş sözleşmesini muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle feshetmesi yeterli olup, askerliğin kısa süreli ya da bedelli olması önem taşımamaktadır.

Askerlik nedeniyle işten çıkan işçi kıdem tazminatına hak kazanır ancak işten kendisi ayrıldığı için ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu değildir. Detaylı bilgi için Bursa Avukat sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.