Boşanma ve mal rejiminin tasfiyesi süreçlerinin hukuki açıdan karmaşık olması, kişiyi psikolojik olarak yıpratması ve uzmanlık gerektirmesi nedeniyle bursa boşanma avukatı ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Avukatlar yalnızca bir alanla sınırlı çalışmayıp müvekkilini ilgilendiren her davaya bakabilmektedirler. Boşanma avukatı, aile ve boşanma hukuku konusunda uzun süre çalışarak uzmanlaşmıştır. Boşanma davalarında uzmanlaşmak için ağırlıkla aile mahkemelerinde görülen davalara girmek, teorik olarak güncel gelişme ve yargıtay kararlarını takip etmek ve boşanma sürecine başından sonuna kadar hakim olmak gerekmektedir.
Bursa avukatı Erdem Özkan bu süreçte doğru hukuki desteği almak isteyenler için tecrübesi ve bilgisiyle yol gösterici olmaktadır. Boşanma kararı almanın zor olduğunu bilen boşanma avukatı, müvekkilinin en az şekilde etkilenmesi için süreci hassas bir şekilde yürütür. Boşanma davasında avukat tutmak sürecin hızlı ve daha az stresle geçmesine neden olur. Boşanma avukatı, tarafların arasındaki evlilik birliğinin sona erdirmek için çalışırken avukatlığını yaptığı tarafın ekonomik çıkarlarını en iyi şekilde gözetmelidir.
İçindekiler
Bursa Boşanma Avukatı Hizmetleri Nelerdir?
Aile ve boşanma hukuku, ülkemizde temel sayılabilecek önemli hukuk dallarından biridir. Bursa’da boşanma davaları konusunda tecrübeli, işini severek yapan, ulaşılabilir bir avukat arayışında olanlar internet yoluyla veya müvekkillerimizin tavsiyesi üzerine boşanma avukatı ile iletişime geçebilirler.
Bursa boşanma avukatı öncelikle hangi sebebe dayanarak dava açacağını belirler ardından boşanmaya ilişkin delillerinizi inceler. Boşanma davaları detaylı çalışma ve uzun süreli emek gerektiren davalardır bu nedenle boşanma avukatı sürecin yalnızca başında değil tamamında yanınızda olmalıdır.
Aile ve Boşanma Hukuku alanında hizmet veren hukuk büromuzun hizmet verdiği davalar genel olarak şu şekildedir:
- Çekişmeli Boşanma Davası
- Anlaşmalı Boşanma Davası
- Zina (Aldatma)Sebebiyle Boşanma Davası
- Velayetin Değiştirilmesi Davası
- Terk Sebebiyle Boşanma Davası
- Anlaşmalı Boşanma İçin Protokol Hazırlanması
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Yaşam Sürme Sebebiyle Boşanma
- Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma
- Evlilik Birliğinin Temelinde Sarsılmış Olması Sebebiyle Boşanma
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma
- Tedbir Nafakası, İştirak Nafakası, Yoksulluk Nafakası, Yardım Nafakası
- Nafaka Artırım Davası
- Mal Paylaşımı Davası
- Katılma Alacağı Davası
- Aile Konutuna Şerh Eklenmesi
- Soybağının Reddi Davası
- Babalık Davası
- Evlat Edinme Davası
- Evlatlık Bağının Kaldırılması Davası
- Çocukla Kişisel İlişki Kurulması Davası
- Nişan Hediyelerinin İadesi
- Nişanın Bozulması Sebebiyle Tazminat Davası
Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davaları
Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere temelde iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak bu ayrımı yaptığımızda tarafların boşanma konusundaki taleplerinin uyuşmasına ve tarafların anlaşma ihtimaline göre süreç ilerler.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Boşanma davası tarafların evlilik birliğini sonlandırmak için açılan bir davadır. Anlaşmalı boşanma davası tarafların boşanmaya dair tüm hususlar üzerinde karşılıklı anlaşmaya vardıkları takdirde söz konusu olur. Eşler boşanmak için mahkemeye birlikte başvurabilir veya boşanma davasını açan eş dilekçesinin ekinde anlaşmalı boşanma protokolü sunarak mahkemedeki duruşmada anlaşmalı boşanmak istediklerini dile getirirler.
Anlaşmalı boşanma davası mahkemenin yoğunluk durumuna göre 1-2 hafta içerisinde sonuçlanır.
Anlaşmalı boşanma medeni kanunumuzda aşağıdaki şekilde ifade edilmiştir.
Türk Medeni Kanunu 166/3. Maddesi: “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
Buna göre anlaşmalı boşanmak için şu şartlar gerekmektedir;
1)Taraflar arasındaki evlilik en az 1 yıl sürmüş olmalı,
2) Eşler arasında boşanma ve boşanmanın mali sonuçları ile müşterek çocukların durumuna dair net bir anlaşma sağlanmış olmalı,
3)Hakimin tarafları bizzat mahkemede dinlemesi,
4)Boşanma davasına dair tüm harç ve masrafların ödenmesi
Anlaşmalı boşanma davasında tarafların hak kaybına uğramamaları için süreç boyunca avukat desteğinden faydalanmasını tavsiye etmekteyiz. Taraflar anlaşmalı boşanma davası sonucunda kesinleşen karar ile artık geri dönüşü olmayan bir durumun içine girerler, istisna durumlar dışında boşanma ve ferileri hakkında yeni bir dava açma hakları ortadan kalkar.
Çekişmeli Boşanma Davası
Taraflar boşanma ve ferileri konusunda anlaşmaya varamadıkları takdirde açılan davaya çekişmeli boşanma davası denilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanmada diğer taraftan daha az kusurlu olduğunu veya karşı tarafın kusurlu şekilde boşanmaya sebebiyet verdiğini ispatlamalıdır. Her iki taraf da boşanmak istese bile çocukların velayeti, nafaka, tazminatlar gibi hususlarda anlaşma sağlanamadığı takdirde çekişmeli boşanma davası açılacaktır.
Türk Medeni Kanunumuzda yer alan çekişmeli boşanma davası çeşitleri şu şekildedir:
- Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması Nedeniyle Boşanma Davası
- Zina (Aldatma) Nedeniyle Boşanma Davası
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma Davası
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma Davası
- Terk Nedeniyle Boşanma Davası
- Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davalarında taraflar, Türk Medeni Kanunumuzda yer alan bu boşanma sebeplerinden birine dayanmalı ve ileri sürdükleri boşanma sebeplerinin varlığını, hukuka uygun deliller ile ispat etmelidirler. Uygulamada en fazla evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanma davası açılmaktadır.
Çekişmeli boşanma davası, tarafların iddia ettiği hususlara, taleplerine, tanık sayısına, sunduğu delillere göre ortalama 1.5-2 yıl civarı sürmektedir. Boşanma avukatı müvekkilinin talebine göre bu sürecin kısalmasına veya uzamasına sebep olabilir.
Çekişmeli boşanma davası süreç olarak uzun ve hukuken karmaşık gözükebilir. Bu yüzden boşanma dava sürecinin bursa boşanma avukatı vasıtasıyla yürütülmesi gerekmektedir. Hakim boşanma dava dilekçesinde yazdıklarınızdan hareket ederek davayı yürütecektir. Çekişmeli boşanma davasında karşı tarafın iddialarına etkili şekilde cevap vermek oldukça önemlidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri gereğince boşanma davasının yargılaması yapılır. Dilekçelere ne kadar süre içerisinde cevap vereceğini bilmek, delillerin en son ne zaman mahkemeye sunulacağına karar vermek ve gerektiğinde karşı dava açarak kendi boşanma nedenlerini ileri sürmek boşanma avukatından alınacak hukuki destek ile mümkün olabilir.
Bursa Boşanma Avukatı Ücretleri
Bursa Boşanma Avukatı; Türkiye Barolar Birliği’nin her yıl düzenlendiği Avukatlık Ücret Tarifesinin aşağısında bir ücret ile müvekkiliyle anlaşamaz. Bu sınır her yıl değişmekle birlikte 2024-2025 yılında Avukatlık Ücret Tarifesi gereğince boşanma davaları için 30.000 TL’dir.
Bursa Barosu Tavsiye Ücret Tarifesi‘ de Bursa’da görev yapan boşanma avukatının ücret belirlemesi için tavsiye niteliğindedir. Tavsiye ücret tarifesi gereğince de Bursa ilinde görülecek boşanma davalarında avukatın ücreti
- Anlaşmalı Boşanma Davaları Avukatlık Ücreti 2024-2025 yılında 40.000TL,
- Çekişmeli Boşanma Davaları Avukatlık Ücreti 2024-2025 yılında 65.000 TL civarıdır.
Bursa Boşanma Avukatı dosyaya harcayacağı mesai, dosyanın niteliğine göre bir ücret takdir edecektir. Boşanma davasında ziynet eşyası talep edilmesi halinde ve mal rejiminin tasfiyesi davasında avukat dava sonunda alacağınız bedele oranla yüzdelik bir ücret talep edebilir. Bu sebeple açacağınız boşanma davası hakkında görüşme sağlanmadan kesin bir ücret takdir etmek mümkün değildir. Dosyanızla ilgili ücret bilgisi almak için randevu alarak ofisimizi ziyaret etmenizi öneririz.
Boşanma Davası Açmak için Ne Kadar Harç ve Masraf Gerekir?
Boşanma davasında mahkemenin istediği harç ve masraf ücretleri vardır. Bazı davalarda bu harç maktu (sabit) olup, bazı davalarda ise nisbi (dava değerin miktarına göre hesaplanan) harca tabi olabilmektedir. Yargılama masraflarını başlangıçta dava açan taraf öder eğer ödeme durumu yoksa ve maddi durumu kötüyse adli yardım hükümleri gereğince harç ve masraf ödemekten muaf edilebilir. Boşanma davasını kazanan taraf başlangıçta yargılama masrafı yapsa dahi davayı kazanırsa karşı taraftan yaptığı masrafları alabilir.
Boşanma davası harç ve masrafları; tanık asgari ücreti (tanıklık ücreti), tebligat giderleri, karar ve ilam harçları, müşterek çocuk için pedagogdan görüş alınacağından bilirkişi ücreti olarak sayılabilir.
Boşanma davasında ilk derece mahkemesinde istenen sonuç alınamadıysa istinaf ve temyiz süreçlerinde de bir miktar harç ve masraf yatırılması gerekmektedir.
Boşanma davalarında her müvekkil kendi avukatının ücretini öder. Davayı kazansanız dahi avukatınızla anlaştığınız ücreti ödemek sizin sorumluluğunuzdadır.
Ücretsiz Boşanmak Mümkün Müdür?
Dava masraflarını ödemek ve boşanma avukatını karşılayacak maddi gücü olmayan kişiler için sosyal devlet anlayışında ülkemiz ücretsiz avukat hizmeti vermektedir. Bu hizmetten yararlanabilmek için ikametgahınızın bulunduğu muhtarlığa giderek fakirlik belgesi almanız gerekmektedir. Fakirlik belgesi ve ilgili evraklarla ikametgahınızın bulunduğu ildeki baroya giderek boşanma davanızda kendinize ücretsiz avukat görevlendirilmesi talebinde bulunabilirsiniz. Talebiniz kabul edilirse ücretsiz şekilde avukat desteğinden faydalanabilirsiniz. Adli yardım talebiniz mahkeme tarafından kabul edildiği taktirde harç ve giderler başlangıçta devlet tarafından karşılanır.
Boşanma Davası Avukatı Bursa
Bursa’da boşanma davaları yoğun bir şekilde görülmektedir. Bursa merkez adliyesinde şuan güncel olarak 13 adet aile mahkemesi boşanma ve aile hukukundan kaynaklı davalara bakmaktadır. Aynı şekilde Bursa’nın ilçelerinde bulunan adliyelerde de yoğun bir şekilde boşanma davaları devam etmektedir. Boşanma hayatta herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Boşanma davasında taraflar kadar müşterek çocuklar da ister istemez süreçten etkilenebilmektedir. Boşanma dava sürecinin uzun olması tarafları psikolojik olarak yıpratabilir. Bu yüzden boşanma sürecini başlatmak isteyen kişiler bursa en iyi boşanma avukatı arayışına girmektedirler.
Boşanma davaları yukarıda bahsedildiği gibi yalnızca aile birliğini sona erdirmekle kalmaz. Boşanma davasının ferileri olarak adlandırılan; velayet, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ziynet alacağı talebi, mal rejiminin tasfiyesi gibi maddi sonuçları ve etkileri boşanma kararından sonra da devam etmektedir. Bu nedenledir ki, boşanma sürecinde profesyonel bir avukat desteği almayan kişiler nafaka, çocukla kurulan kişisel ilişki hükümleri, velayet, yüklü tazminat rakamları, mal paylaşımı gibi konularda sonrasında problem ve sıkıntılar yaşamaktadırlar. Süreç boşanma avukatı ile başından beri takip edilirse tüm bu olumsuz durumların önüne geçilmiş olunur. Bursa boşanma davaları ile karşı karşıya kaldıysanız hemen iletişime geçebilirsiniz.